29-11-09

Gezonde voeding

Gezonde voeding, ook op school

_DSC6761_appel_700


Kinderen brengen veel tijd door op school. Als het om gezonde voeding gaat, speelt ook de kleuterjuf of meester een belangrijke rol. Zij kunnen er bijvoorbeeld leuke lesjes over geven. Voedings- en gezondheidseducatie maakt trouwens deel uit van de eindtermen en ontwikkelingsdoelen voor het basisonderwijs.

Theorie is heel erg nodig, maar vergeet ook de praktijk niet. Goede voorbeelden zijn voor kleuters het allerbelangrijkste en duizend keer meer waard dan allerlei geboden of verboden. Kinderen imiteren het gedrag van ouders, grootouders en anderen uit hun omgeving en blijven het levenslang onthouden. Jong geleerd is oud gedaan.

U kunt van alles doen op school. Probeer bijvoorbeeld te ijveren voor schoolmelk in plaats van een frisdrankenautomaat. Zorg voor een dagelijks fruitmoment of start een groentetuintje. Voorzie een gezond voedingsaanbod en evenwichtige en gevarieerde schoolmaaltijden. Want, wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet.

voedingsdriehoek

Wil je gezond leven? Dan is de actieve voedingsdriehoek een handig hulpmiddeltje. Hij is opgebouwd uit 7 groepen voedingsmiddelen en een beweeglaag. De beweeglaag vormt de basis. Elke voedingsmiddelengroep daarboven levert specifieke voedingsstoffen. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om bij de samenstelling van je menu verschillende voedingsmiddelen uit verschillende groepen te combineren.
Als je te weinig beweegt of systematisch één of meer voedingsgroepen verwaarloost of te weinig varieert, stort de actieve voedingsdriehoek in. En dat is niet gezond. Het topje van de actieve voedingsdriehoek, de restgroep, is een toemaatje. Daarin kunnen we alle voedingsmiddelen plaatsen die strikt genomen niet nodig zijn in een evenwichtige voeding.

De commentaren zijn gesloten.