05-05-10

TV-kijken kids

Tv-kijken op jonge leeftijd maakt kinderen later dommer, zegt een Canadees onderzoek !

 

.
Hoe meer televisie kleuters kijken, hoe slechter ze later zijn in wiskunde, hoe meer junkfood ze eten en hoe meer ze gepest worden door anderen, dat blijkt uit Canadees onderzoek. 

Latere invloed
De wetenschappers bestudeerden 1314 kinderen tussen 1997 en 1998. Ze vroegen de ouders hoe veel televisie hun kinderen tussen 29 en 53 maanden keken, hun leerkrachten evalueerden hun academische, psycho-sociale en gezondheidsgewoonten op tienjarige leeftijd. De tweejarigen keken gemiddeld 8,8 uur televisie per week, de vierjarigen 14,8 uur. Daaruit blijkt dat voor elk uur extra dat de kleuters televisie keken, ze zes procent slechter scoorden op wiskundige oefeningen, 7 procent minder betrokken waren bij de klas en 10 procent meer kans hadden klasgenoten te plagen, te negeren of aan te vallen. Elk uur extra zorgde ook voor 9 procent minder lichaamsbeweging, de consumptie van 10 procent meer ongezonde snacks en een stijging van 5 procent wat BMI betreft.

Schokkend
De onderzoekers zeggen dat de kleutertijd een kritische periode is voor de ontwikkeling van het brein en dat tv-kijken voorkomt dat kinderen zich bezig houden met dingen die de ontwikkeling stimuleren. "Hoewel we verwachtten dat de impact van tv-kijken verdwenen zou zijn na zeven en een half jaar, is het zo dat de negatieve invloed ervan op latere leeftijd schokkend is."
Dit is toch wel een opmerkelijk onderzoek waarvan het resultaat ons niet echt verrast.
bron: HLN

De commentaren zijn gesloten.