11-08-12

Schooljaar 2013

Een nieuw schooljaar gaat beginnen

 

weer_naar_school.gif

 

We kunnen er niet om heen: de zomer loopt ten einde, de vakantie is bijna gedaan en straks gaat ongeveer een miljoen Belgische kinderen terug of voor het eerst naar school. Vooral kleine kinderen kunnen het moeilijk hebben met de overgang van de vakantie naar school. Een beetje voorbereiding kan dus geen kwaad.

1) Slaapschema
Tijdens de zomervakantie wordt al eens losser omgesprongen met de bedtijden van de kinderen. Dat weer 'goed' krijgen kan een aantal dagen duren, dus een goede voorbereiding is nodig wil je je kinderen uitgeslapen op school krijgen.

2) Shoppen
Een van de leukste aspecten van de voorbereiding op school is ongetwijfeld het uitzoeken van nieuwe spullen. Veel materialen worden nu kosteloos door de school ter beschikking gesteld, maar een nieuwe boekentas, sportzak, kaftpapier of kleren maken zo'n nieuw schooljaar ook spannend en maken dat het kind iets heeft om naar uit te kijken.

3) Nieuw kapsel
Een van de populairste momenten om van haarstijl te wisselen is vlak voor een nieuw schooljaar. Een kind is meestal ook trots op het nieuwe kapsel en zal het aan iedereen willen tonen.

4) Praktische voorbereiding
Met een kind dat voor het eerst naar school gaat, passeer je best al eens aan de school, zodat het zich kan voorstellen waar het terecht komt. Uitleggen wat er allemaal zal gebeuren, kan ook zeker geen kwaad. Dat geldt ook voor een overstap naar een andere school of het middelbaar. Spreek af wat verwacht wordt van je kind bij de lunch (warm eten op school of een brooddoos meenemen) en na school (wie komt het ophalen of welke bus het moet nemen). Dit alles vermindert de angst voor het onbekende.

5) Stel een doel
Kinderen die graag naar school gaan, kan je extra motiveren door ze warm te maken over wat ze allemaal zullen leren dat jaar. Met hen kan je doelen stellen, zoals 'snel tien Franse woorden kennen'. Ook bij kinderen die het moeilijk hebben op school kunnen speelse doelstellingen ervoor zorgen dat ze de leerstof beter kunnen verwerken. Kinderen die moeilijk sociale contacten leggen kan je aanmoedigen om enkele vriendjes te maken en die thuis uit te nodigen. Hou de doelstellingen speels, zodat ze geen druk leggen.

6) Haal die boeken
Sommige (middelbare) scholen zorgen voor een boekafhaling voor het schooljaar begint. Ga ze op tijd halen, dat is minder stress voor later.

7) Klasgenoten
Nodig oude klasgenootjes nog eens uit voor een speelnamiddag. Hen terugzien en zich amuseren met elkaar kan de zin aanwakkeren om elkaar vaker te zien, zoals op school.

8) Extracurriculaire activiteiten
Het begin van het schooljaar valt ook samen met de start van de balletlessen, de notenleer of de tekenschool. Samen met je kind beslissen wat het (extra) wil doen, kan ook zin opwekken in het nieuwe jaar.

9) Ontbijt
Leer je kind de goede gewoonte aan om evenwichtig te ontbijten. Graanproducten, zuivel en vers fruit zijn onontbeerlijk voor voldoende energie.

10) Feestmaal
Plan geen feestmaal om het eind van de vakantie te verzachten, want dat geeft de boodschap dat school wérkelijk iets is om tegen op te zien. Het lievelingskostje van je kind voorbereiden op de eerste schooldag zelf kan wel een extra motivatie zijn. (edp)